Com podem afrontar el turisme i les seves nocivitats? Debat obert sobre el turisme a Mallorca arrel de la publicació ‘Tot Inclòs’

A la fi, la qüestió del Turisme ha entrat amb força a l’escena pública (i publicada), amb cada cop més veus que qüestionen el model turístic que tants esforços li dediquen les nostres autoritats polítiques i econòmiques. Aquests darrers mesos, sense anar més lluny, hem pogut veure com els mitjans de comunicació han cobert de forma destacada els aspectes més sensacionalistes del negoci turístic de borratxera, amb els concursos denigrants que s’hi organitzen o les trames de corrupció entre agents de la policia i empresaris de l’oci nocturn. Notícies que sovint es centren en la part més superficial del fenomen i on és difícil trobar-hi res més que pur entreteniment periodístic, afavorint els falsos debats estèrils. També hem vist com les veïnades de grans metròpolis han esclatat de ràbia fartes de la degradació que pateixen els seus barris per la proliferació de pisos turístics que fomenten l’arribada en massa de visitants. A Mallorca, segurament no pas per casualitat, un conjunt d’iniciatives han convergit en la creació d’un Front Comú en Defensa del Territori que tot just comença a fer les primeres passes per a denunciar les brutals i cruels contradiccions de l’economia turística a Mallorca.

TotInclòs_portadaAquest estiu també hem assistit a la publicació del “Tot Inclòs”, una publicació monogràfica en format diari que és el resultat del treball, el debat i la reflexió a l’entorn del turisme i del seu impacte sobre el territori, en aquest cas a les Illes Balears. Les seves pàgines aporten diverses mirades que obren moltes vies de recerca sobre la dependència creixent que tenim envers el turisme en detriment d’altres sectors que en són perjudicats com l’agricultura i els oficis artesans. Perquè el turisme massiu no només comporta un greu impacte ambiental i ecològic (brutor, deixalles, contaminació, soroll, etc) sinó que també ens interroga sobre quin model de país volem i com el construïm dia a dia. Com molt be diuen els autors: “Trobam que la ciutadania crítica amb aquest model de societat que ens imposa el monocultiu turístic patrocinat per les elits locals i internacionals, l’ha de posar ja en qüestió i per extensió al sistema polític i econòmic que el fa possible: el capitalisme”.

Després d’uns mesos d’intenses presentacions d’aquesta publicació, creiem que la II Fira del Llibre Anarquista ens brinda un escenari propici per a aprofundir en el debat encetat i continuar amb aquesta conversa amb nosaltres mateixes que significa el debat col·lectiu. És així com volem que es construeixi la crítica, arran de terra i de forma col·lectiva. Per això, vos convidam a totes les persones interessades a participar en un debat obert el proper dissabte 11 d’octubre a les 16h, per a que puguem conversar sobre com afrontar el turisme i les nocivitats que se’n deriven.

Per tal de propiciar un debat fluid i productiu, hem plantejat un llistat de temes a tractar en petits grups per a després compartir-ho amb la resta d’assistents en un debat general. Aquests punts us els proposem ara per a que hi pugueu anar rumiant des d’ara mateix.

Proposem debatre els següents punts:

 • Com ens afecta el turisme a la nostra vida quotidiana i quina dependència ens genera? Per exemple, en el món laboral, temps lliure, habitatge,…

 • Seria possible viure sense turisme a Mallorca? Podríem tornar a un tipus d’economia local, artesanal i agrària tals que ens permeti prescindir del turisme?

 • Hi ha algun tipus de turisme menys perjudicial o, fins i tot, beneficiós? Es pot separar el turisme de la indústria turística?

 • Com podem combatre el turisme i les seves conseqüències?

  • Des d’un punt de vista individual: En què contribuïm nosaltres al turisme? Quines renúncies hem de fer per a deixar de col·laborar-hi o, fins i tot, sabotejar-lo?

  • Des d’un punt de vista col·lectiu:

   • Quines accions tindrien èxit? Quines aliances caldria fer i quines no (sota cap concepte)?

   • Té sentit recolzar el foment d’un tipus de turisme que, encara que continuï essent perjudicial, reparteixi millor els beneficis?

   • Poden les lluites parcials (drets laborals a l’hoteleria, preservació d’espais naturals, lluites veïnals, …) contribuir a una estratègia general en contra del turisme? Si és que sí, de quina manera poden convergir?

L’acte durarà dues hores i contindrà diferents parts:

 1. Breu introducció a la publicació ’Tot Inclòs’, fent un resum dels temes que tracta i dels interrogants que planteja. Explicació de la dinàmica a seguir i presentació dels punts a tractar durant el debat (20 min).

 2. Formació de petits grups per tal de facilitar el debat. Tots els grups tractaran tots els punts proposats. Cada grup haurà d’escollir com a mínim una persona que moderi el debat i una portaveu que reculli les opinions, posicionaments i conclusions (si n’hi ha) del grup (45 min).

 3. Posada en comú dels punts tractats. Les portaveus de cada grup exposaran els punts de vista dels temes proposats i les conclusions generals a les que s’ha arribat al seu grup. A partir d’aquí, es convidarà a la resta de participants a intervenir en un debat general amb la vocació d’arribar a conclusions generals a partir de les aportacions de cada grup. Per tal d’agilitzar aquesta part de la dinàmica, es proposa repetir aquesta operació punt per punt (45 min).

Un cop ja no hi hagi més aportacions o bé esgotem les dues hores de temps, donarem per acabada la dinàmica.

Us hi esperam!!!

Més informació:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>