IV Jornades d’Anarquisme i Alliberament dels Pobles

Dia i Hora Localització
07/04/2016 - 09/04/2016 - 00:00 Transitant

cartell-jornades-pàgina001

Els pròxims 7, 8 i 9 d’abril tindran lloc a Ciutat les IV Jornades d’Anarquisme i Alliberament dels Pobles. Aquestes jornades que impulsem un grup de treball vinculat a la Coordinadora Llibertària de Mallorca tenen per objectiu abordar qüestions com la llengua, la cultura, la identitat, els processos d’alliberament nacional, els usos i costums, la història-memòria col·lectiva, la territorialitat, etc., des d’una visió anàrquica i mallorquina.

El que ens motiva a continuar amb l’organització d’aquestes jornades és sobretot la falta de claredat, l’exhibició de prejudicis, l’internacionalisme estatal, l’anarco-espanyolisme regnant i la manca de projectivitat anarquista quant a les qüestions abans esmentades i que tenen a veure amb allò que comunament s’ha denominat qüestió nacional. També pretén ser un espai de trobada entre les llibertàries i els independentistes anti-autoritaris que malauradament no ens topam més sovint per intercanviar impressions i crítiques amb les quals nodrir-nos mútuament sobre lluites que ens són comunes.

Les IV Jornades s’encetaran el dijous 7 d’abril amb una xerrada sobre una de les lluites històriques per l’alliberament i el reconeixement col·lectiu com és la del poble sahrauí. Nafi Brahim, sahrauí de naixement i activista a la nostra illa, ens posarà en situació, oferint-nos una perspectiva històrica del conflicte i alhora l’actualitat dels darrers anys del mateix, des de la visió de la joventut.

L’endemà, el divendres 8, les jornades continuaran amb una xerrada envers la relació entre l’abertzalisme i l’anarquisme al País Basc a propòsit del llibre Anarkherria. Jakue Pascual, co-autor del llibre i una de les principals veus vindicadores d’un anarquisme abertzale o d’un abertzalisme anarquista ens exposarà la necessària però a vegades tensa relació entre aquestes dues corrents polítiques i de pensament. A posteriori de la xerrada i del debat que esperem ens aporti eines per a la nostra realitat, es durà a terme la projecció del vídeo-documental Radikales Libres. Un film que a partir d’entrevistes a militants i veus de l’entorn llibertari catalunyès reflexiona sobre el paper de les anarquistes en el procés independentista que viu Catalunya, especialment arrel de la consulta del 9 de novembre de 2014. Intervencions com les de Joni D, Jordi Martí Font, Ricard de Vargas o l’Iñaki García ben segur que ens oferiran un film per al debat. A més, comptarem amb la presència dels productors del documental Alberto Peñalba i Jakue Pascual.

Per últim, el dissabte 9, tancarem les jornades amb un dels temes estrelles de tot debat sobre l’alliberament dels pobles: la llengua. Per obrir el debat projectarem una breu xerrada de poc més de trenta minuts sobre la ideologia lingüística imperant al nostre context: la del nacionalisme espanyol. Juan Carlos Moreno Cabrera, catedràtic de Lingüística General, exposa de manera magistral com s’han vertebrat i entremesclat el nacionalisme i la llengua espanyola per tal d’esdevenir com diu: una ideologia destructiva. A continuació, proposem una activitat de discussió sobre el tractament que es dóna a l’opressió lingüística des d’òptiques llibertàries. Partint de la idea que l’abandonament i els convencionalismes han estat una constant a l’hora de tractar aquest tipus d’opressió.

Per tal d’autofinançar les jornades el divendres i el dissabte es preparà un soparingo a preus populars. A més, com ja és habitual a aquestes jornades hi haurà una paradeta amb textos, llibres i fanzines específics sobre l’anarquisme i l’alliberament dels pobles.

Per segon any consecutiu les jornades transcorreran a la llibreria associativa i autogestionada transitant, ubicada al carrer dels Socors nº16. Un espai on el debat, l’autoformació i el coneixement lliure troben el seu ecosistema ideal.

La voluntat és la de crear espais de debat sans, lliures d’idees prefabricades i que cerquin la construcció col·lectiva del pensament. Creiem que la millor forma d’afrontar les zones obscures i deserts del pensament i l’imaginari és des de la intel·ligència comuna. En el camí ens trobarem.

Mort a l’Estat i visca la Terra!

Aquesta entrada ha estat publicada a . Desa l'enllaç.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>