[Comunicat] Els espais impulsats des de la Coordinadora Llibertària de Mallorca davant les agressions masclistes

 A la Coordinadora Llibertària de Mallorca rebutgem l’autoritat en les seves diverses formes, sigui la que patim per part de l’Estat que ens governa, controla i reprimeix, l’autoritat del mercat que ens explota i ens imposa la mercaderia com a imperatiu vital, o la violència patriarcal que ens sotmet, assetja i assassina per a garantir els privilegis de l’home sobre les dones, les trans i les persones amb altres concepcions del gènere i la sexualitat. La reflexió sobre aquest darrer tipus de violència, que ocorre de manera quotidiana i moltes vegades invisibilitzada, és la que ens porta a prendre l’acord que fem públic en aquest text.

Ja des de fa temps des de la Coordinadora hem manifestat la nostra intenció de refusar el patriarcat i el model social sobre el qual es sustenta, i, com no podria ser d’altra manera, entenem que aquesta lluita l’hem de portar a terme des de l’acció directa i el suport mutu. Si bé aquesta intenció fins ara només s’havia manifestat des d’una perspectiva teòrica, hem decidit donar una passa endavant i, en particular, començar a prendre’ns de debò la gran problemàtica que suposen les agressions masclistes a la nostra societat, de les quals els entorns més propers, malauradament, no hi estan exempts.

Tot i que som conscients que les actituds masclistes són quelcom generalitzat, interioritzat en tots els àmbits de la societat, i que cal un treball constant des de la revisió individual i col·lectiva per a la seva eradicació i superació, entenem també que existeixen límits que no podem tolerar, ja que impliquen directament el patiment físic i psíquic així com la coartació greu de la llibertat de companyes o altres persones. És el cas de l’assetjament i les agressions sexuals cap a dones que, de manera reiterada i en diversos ambients i graus, venien perpetuant dues persones properes als entorns llibertaris de Ciutat. Entenem que aquestes situacions requereixen un posicionament de rebuig clar de la nostra part, i una actuació des de la solidaritat i el suport mutu cap a les persones agredides, de la mateixa manera que succeiria, per exemple, en cas d’agressions racistes, d’assetjament laboral o de tortures a la presó. És per això que hem pres la decisió de comunicar a aquestes dues persones que no són benvingudes a les activitats i espais impulsats des de la Coordinadora. 

Aquesta decisió no és un càstig o un acte de venjança cap a aquestes persones pel que han fet, sinó que sorgeix de la voluntat de crear espais segurs i horitzontals, absents d’autoritat, i on totes les persones es puguin sentir respectades i cuidades. En aquest sentit, cal remarcar que les agressions no es redueixen només al moment puntual en el qual s’ha produït la violència física o l’assetjament, sinó que també generen una relació de dominació entre agressor i agredida que es perpetua en el temps mitjançant la seva normalització als espais públics i a les dinàmiques socials. Entenem que necessitem proveir-nos d’espais absents d’aquests rols de poder, que desenvolupin el suport mutu entre les oprimides, generant també una consciència sobre els privilegis imposats pel patriarcat de cara a una actuació col·lectiva. Així, des d’aquest text, volem convidar a totes les persones a reflexionar sobre aquests privilegis i la greu problemàtica social que suposen les agressions masclistes. Des de la Coordinadora tractarem d’impulsar pròximament tallers, xerrades o altres activitats en aquest sentit.

Finalment cal mencionar que encara que aquest acord ha estat pres en resposta d’aquesta experiència concreta vinculada a la qüestió de gènere, ho fem extensiu a altres situacions similars fruit d’altres tipus d’autoritarisme i privilegis, com podrien ser els vinculats a qüestions com la raça o la classe social.

Perquè cap agressió quedi sense resposta. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>