Anarquisme i Pobles

Són moltes les falses concepcions i fal·làcies que es tenen sobre l’anarquisme i les anarquistes. Generalment, això és fruit del desconeixement i part important d’aquest és fomentat per les mateixes llibertàries, que ens definim com a tals sense aprofundir en l’immens abast, tant temàtic com de corrents, que té l’anarquisme. Així es conformen els tòpics i la parafernàlia, quedant obsoletes en l’actualitat gran part de les dues coses.

És molt freqüent pensar que a l’anarquisme hi ha ”buits” teòrics i especialment pràctics sobre determinats temes. I n’hi ha! Però n’hi ha que tenim en el present i no en el passat i viceversa. Aquests temes molts de pics són tractats de la pitjor manera, és a dir, com si fossin tabú i amb eslògans basts per desmuntar-los. Desgraciadament això encara és molt comú. Uns d’ells n’és l’alliberament dels pobles i tot lo relacionat: el nacionalisme, la llengua, la cultura, la tradició, etc.

En l’escenari en el qual ens trobam, Mallorca i l’actual situació política-territorial integrats en cos i ment dins l’Estat espanyol i Europa, en deriven molts de conflictes centrats en la despossessió de la cultura autònoma per una de global, el consumisme i l’individualisme més agressiu. Això en fets concrets es tradueix en una substitució lingüística, una pèrdua dels costums col·lectius, l’assimilació d’esquemes territorials arrelats en grans imperis i una infinitat de situacions imperceptibles per la població, ja que es troben al fons de l’imaginari col·lectiu i és molt costós traure-les d’aquest fons. Les anarquistes, o les que ens considerem anarquistes, no escapam d’aquesta ceguera encara que creguem tenir el conflicte superat amb el ‘’Ni banderes, Ni fronteres’’. De fet donada la situació actual on els conflictes anteriorment mencionats s’estan accentuant i cada cop floreixen més contradiccions, la resposta de l’entorn llibertari no s’està adequant a les exigències històriques. És més necessari que mai fugir de tot prejudici i plantejar juntes qüestions que són claus, encara que no ho paresquin, a l’hora de lluitar per una societat de persones i comunitats lliurement associades entre sí. Aquestes qüestions són la llengua, les tradicions, el marc territorial, la història col·lectiva i tot el que enquadra allò que denominam pobles, països i nacions.

I Jornades Anarquisme i Alliberament dels Pobles 2013

20131220_anarquismeipobles

II Jornades Anarquisme i Alliberament dels Pobles 2014

20141218_iijornadesanarquismepobles

III Jornades Anarquisme i Alliberament dels Pobles 2015

cartelljornadesaip2-pàgina001

IV Jornades Anarquisme i Alliberament dels Pobles 2016

cartell-jornades-pàgina001

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>